Onze Fokmerries

samber

Samber (Periclesxx x Ordonans)

Onze Fokmerries

Uit de ster preferente prestatie merrie Tina D is onder anderen een zwartbont merrie veulen geboren , genoemd Wanda(v Pericles xx) geboren op 18-06-1980.Wanda is een volle zuster van Samber.

Harm Smilda heeft toen gelijk bij de geboorte besloten om deze merrie niet te  verkopen , hij had vertrouwen in deze merrie, en Harm Smilda heeft gelijk  gekregen.

 

Wanda

Wanda (Periclesxx x Ordonans)

 

Wanda was als drie jarige goed genoeg voor ster predikaat en mocht daarnaar tevens het keur predikaat aan haar lijst toe voegen. Wanda is toen in gezet voor de fokkerij en mocht na talloze talentvolle nakomelingen tevens het preferent predikaat op haar conto schrijven.

Toen ook deze talentvolle nakomelingen uitgroeiden en bleken een verrijking te zijn voor het KWPN mocht Wanda ook het prestatie predikaat ontvangen.

Helaas is Wanda op respectabele leeftijd van 30 jaar bij ons op het bedrijf overleden.Wij hebben momenteel nog wat nakomelingen van Wanda in onze stallen staan, die tevens ook voor onze fokkerij worden ingezet.

Louise  (Fruhling x Pericles xx)

Louise (Fruhling x Pericles xx)

Louise(Fruling x Pericles xx) is ongetwijfeld de beste fokmerrie van dit moment haar nakomelingen blijken stuk voor stuk zeer getalenteerde sportpaarden te zijn.

  • Vedo (v.Polansky) finale VSN cup verkocht naar Dubay
  • Tsambikos (v.Larino)Z2 dressuur  2 x halve finale pavocup Wereldkampioen Tweespan
  • Artalou (v.Sunny boy) elite reserve kampioen 3 jarigen Groningen
  • Esparanto (Lexicon) uitnodiging Nationale veulenkeuring

Artalou en Esparanto zijn nog in ons eigendom

Artalou  wordt op dit moment door de getalenteerde en commingstar ”Marsja Dijkman” zeer succesvol in de sport uitgebracht ook heeft ze al voor ons bijzonder mooi veulen op de wereld gezet , later hier meer over.

Bij Esparanto die zich zeer goed ontwikkeld zijn de verwachtingen hooggespannen en wordt door ons opgefokt voor de  hengstenkeuring.

Artalou (v.Sunny Boy x Fruhling)  eparanto stand  
Artalou (v.Sunny Boy x Fruhling)                   Esparanto(Lexicon x Fruhling)  

 

fok-donna webPrima Donna (Ulft x Periclesxx)

De tweede nakomeling van Wanda die bij ons op stal staat is Prima Donna (Ulft x Periclesxx) geb.1997 deze bloedmerrie voert 2 x het bloed van de voor het KWPN zo belangrijke volbloed Pericles xx .

Prima Donna is een modern paard met een super karakter en voor de vermeerdering zeer interessant bloed

 

fok-vita keuring verkl

Vita da Wanda (Lancet x Pericles xx) geb.2002 is de laatste nazaat van Wanda nog in ons bezit.

Deze merrie mag zondermeer uniek worden genoemd.

Naar wij weten is ze de enige bonte Lancet uit de moederlijn van onze stam ter wereld , daarbij komt ook nog dat ze het sterpredikaat heeft ontvangen met 80 punten op beweging.

Het mag dan ook wel duidelijk zijn dat we zeer zuinig zijn op deze merrie ze heeft inmiddels 2 veulens op de wereld gezet (Oscar en Fruhling) en dit lijkt veelbelovend.

fok-iquitaIquita (Rossini x Zilverster)

 

Indirect uit wanda is dit Iquita (Rossini x Zilverster) geb.1990 Pref.Prestatie.

Met meerdere z dressuur paarden en 3 x een nakomeling in de finale van de pavocup mag Iquita met recht een van onze beste fokmerrie,s van het afgelopen decennia heten.

Vooral de stam opbouw van deze merrie is zeer interessant en bewijst dat het kruizen van dressuurpaarden met hengsten van een andere discipline een gunstige uitwerken op de fokkerij kan hebben m.b.v. bepaalde elementen van een paard die voor de specialisatie van het toekomstige sport paard graag verbeterd  zien.

fok-unicorn stand

Unicorn (Pyriet x Rossini)

Wij zijn van mening dat dit de enige juiste manier is om te fokken en zo voorkom je wat je op dit moment ziet in de huidige fokkerij waar veelal dezelfde hengsten worden gebruikt om zo de goede eigenschappen van deze hengst  te verankeren.

Keerzijde van de medaille is dat op deze manier ook de slechte eigenschappen worden verankerd iets wat op dit moment zeer duidelijk bij de huidige kwpn paarden valt te constateren (weinig paarden met een goede achterhand). Uit Iquita hebben we 2 nakomelingen  waar van we onlangs 1 teruggekocht hebben de eerste is Unicorn (v.Pyriet) ,met deze merrie ”unicorn”hebben  we al een aantal veulens gefokt ,ook dit lijkt veelbelovend , met name het zeer krachtige achter been van deze veulens valt op.

fok-balesta web 4

Balesta (Obelik x Rossini)

Van de tweede nakomeling ”Balesta”hebben we nog geen recente foto alleen een veulen foto maar deze zal zo snel mogelijk worden vervangen door een update.

Balesta (Obelisk) is een fokmerrie naar ons hart extra beweging,kracht ,uitstralingen een goede bouw                                        

 

 

 

Een andere succesvolle lijn uit deze stam is de Uppercut xx / rigoletto lijn dit verhaal begint met de uppercut dochter Olivia uit Tina D  die onderanderen de paarden Tintoretto (aangewezen voor verrichtingsonderzoek )en de keur merrie Mara  op de wereld bracht.

deze Umara is o.a. de grootmoeder van Ilian die in 1997 wereldkampioen werd bij de 6 jarigen in Lanaken en ook van de GP dressuurhengst Astonish .

Peggy-sue (Gribaldi x Rigoletto) is de laatste dochter van Umara die we zelf op stal hebben.

fok-peggy-sue 2

Peggy-sue (Gribaldi x Rigoletto)

 Op deze merrie zijn we zeer trots ze is wonderschoon en kan zeer goed bewegen ze heeft alleen op jonge leeftijd een chronische peesonsteking opgelopen en kan alleen voor de fokkerij worden ingezet nakomelingen van haar doen het zeer goed in de dressuursport.

Twee dochters van haar hebben we aangehouden voor onze eigenfokkerij ,dat zijn Umara-sue(v.Nairobi )en Dilighted off sue(v.Olivi).De vaders van deze merrie’s hebben we bewust gekozen om uiteenlopende redenen.

fok-stand

Dilighted of sue (Olivi x Gribaldi)                             

fok-umara

Umara-sue (Nairobi x Gribaldi)

 

 

 

 

 

 

Nairobi voor zijn allround kwaliteiten en Olivi voor zijn explosiviteit wat een must is voor de topsport wel lettende op het behoud van een goed karakter

fok-sikara 3,1

Sikara (Amsterdam x Rossini)

De laatste merrie uit de rigoletto lijn in ons bezit is Sikara (Amsterdam x Rossini) deze merrie met super interessant bloed heeft helaas op jonge leeftijd een ongeluk gehad in de trailer waar bij haar rugwervel is beschadigd ook daarom kan ze alleen voor de fokkerij worden ingezet.

 

Een half zus van Sikara “Wimara” (Cantos x Rossini) werd onlangs voor 70000 euro verkocht op de talent exposale.

 
fok-1

Artalou (Sunny boy x Fruhling)

Zeer trots zijn we op de al eerder beschreven elite merrie ”Artalou” (Sunny boy x Fruhling).Wij verwachten dat deze merrie nog hoge ogen gaat gooien in de dressuur sport , dit is ook de reden geweest dat we eerst een veulentje bij haar hebben gefokt zodat ze daarna zich volledig op de sport kan richten.

Dit veulen is inmiddels geboren en geheel naar onze verwachtingen. Dit veulen ”Fartalou” (Sanyo x Sunny Boy) is uniek gefokt en geheel naar ons hart

Hierbij nadere uitleg:

fok-stand fartalou

Fartalou (Sanyo x Sunny boy)

De grootmoeder van Fartalou is de stermerrie Louise (Fruhling)waarna het bloed terug voert op de pref.prestatie merrie Wanda (Pericles xx)een volle zus van de onlangs overleden KWPN bonte hengst Samber. 

De grootvader van moederszijde is Duitse dressuurcrack SunnyBoy die op zijn beurt een zoon is van Duitslands top dressuurvererverSandro Hit na Sandro Hit voert het bloed terug naar de allround hengst Sandro Song waarna het uiteindelijk terechtkomt bij het int.Springpaard Sandro
Dit is het verhaal van moederszijde nu het verhaal van vaders zijde.
De vader is de Platenbonte Oldenburg hengst Sanyo (Semper x Pablo) die bij goedkeuring op de hengstenveiling in Vechta door Gestut Sprehe voor een bedrag van€110.000,- werd aangekocht.
Deze allround hengst is in het bezit van 3 uitmuntende gangen en springt ver boven gemiddeld.
Maar dit is nog niet alles juist de afstamming maakte hem juist zo interessant voor Artalou ,de vader van Sanyo is de hengst Semper die op zijn beurt van vaders kant een zoon is van Sandro en van moeders kant een zoon van Samber.
En dan is het verhaal rond en eindigt het verhaal zowel van moeders zijde als van vader zijde op de hengsten Sandro en Samber.


 

Onze hengst

fok-isam

Isam (Samber x Uppercut xx)

Zeer trots zijn we op Isam deze bij het Barrokpinto stamboek goedgekeurde hengst is een zoon van Samber uit de moeder Rina (Uppercut xx x Ordonans) dus ingeteeld op onze eigen moederlijn.

Rina was een zeer goede UTV merrie en stond op 3 jarige leeftijd derdes geplaatst van Nederland.

Isam heeft een super karakter en wordt alleen selectief ter dekking gesteld.

Reacties zijn gesloten.